Buiten-zwembad Botjes baai Zuidbroek

Plaats - Zuidbroek
Werkzaamheden - Hydrografische meting (multibeam aangevuld met handmetingen)
Opdrachtgever - Gemeente Midden Groningen

Botjes Zandgat (ook wel Botjeszandgat, Botjes gat of Botje Zandgat genoemd) is een zandput in de Groningse gemeente Midden-Groningen. Het zandgat is genoemd naar Feiko Botjes, die hier vanaf het einde van de negentiende eeuw een boerderij had. Rond het begin van de twintigste eeuw was er incidenteel al droge, handmatige zandwinning. De plas is in de jaren zestig ontstaan, nadat er vanaf de jaren vijftig op steeds grotere schaal zand gewonnen werd. Het zand wordt vooral gebruikt bij de aanleg van infrastructuur en in de bouw.

In Nederland is de plas vanwege zijn diepte en helderheid bekend als duikgebied. In het zandgat werd illegaal en onveilig gezwommen, sinds 2011 zijn er in de zuidwesthoek voorzieningen voor dagrecreatie. Dit deel heet officieel Botjes Zwembaai of Botjeszwembaai.

Om de veiligheid te waarborgen heeft de Gemeente Midden Groningen aan Pro-linQ ingenieurs de opdracht gegeven om het strand en de vooroever in kaart te brengen. De meet- c.q. lodingswerkzaamheden zijn uitgevoerd middels onze surveyboot SIRIUS (multibeam), een landmeter in waadpak en GPS-RTK heeft het strand en de zeer ondiepe vooroever ingemeten.