Loding Borndiep t.b.v. de realisatie van een TidalKite (energieopwekker uit getijdestroom)

Plaats - Borndiep (zeegat tussen Terschelling en Ameland)
Werkzaamheden - Lodingswerkzaamheden (multibeam)
Opdrachtgever - SeaQurrent

Het Nederlandse bedrijf SeaQurrent® ontwikkelt een innovatieve duurzame energieopwekker, de TidalKite™; een onderwatervlieger die energie opwekt uit getijdenstroming.

De TidalKite bestaat uit meerdere vleugels die in een frame hangen, beweegt van rechts naar links dwars op de stroming. Onderwater is de vlieger gekoppeld aan de zogeheten Power Take Off (PTO), een unit die is opgebouwd uit een hydraulische cilinder en een combinatie van een hydromotor en een generator. Door de trekkracht wordt de hydraulische cilinder uitgetrokken, die achtereenvolgens de hydromotor en de generator aandrijft. De opgewekte groene stroom wordt met een elektriciteitskabel naar het vaste land gebracht.

Op dit moment (september 2023) is SeaQurrent bezig met een testproject bij Ameland. Zo wordt in het Borndiep, een zeegat tussen Ameland en Terschelling, een systeem op ware schaalgrootte geïnstalleerd om het eiland van groene stroom te voorzien. Daarna wil SeaQurrent langzaam opschalen naar de overige Waddeneilanden en andere gebieden in de wereld waar stromend water aanwezig is.

De TidalKite , een onderwatervlieger van negen bij twaalf meter, moet straks genoeg elektriciteit opwekken voor 700 huishoudens op Ameland

Een TidalKite getijdencentrale zal uit meerdere onderwatervliegers bestaan. Elke onderwatervlieger is met een hightech kabel aan een anker in de zeebodem bevestigd en vliegert onder water dwars in de stroming. De door de vlieger opgewekte trekkracht drijft een hydromotor aan, die weer een generator laat draaien en zo wordt elke dag van het jaar voorspelbaar groene elektriciteit aan het net geleverd. De afhankelijkheid van fossiele energie wordt verlaagd en de betrouwbaarheid van het elektriciteit systeem verhoogd.

Bovendien is de impact op het milieu en het landschap minimaal.

Bron tekst:   https://seaqurrent.com/

Pro-linQ ingenieurs heeft de lodingen (multibeam) op het Borndiep verzorgd (waterdieptes van 1 tot ca. 25-30 meter en een sterke getijdestroom).

De laatste jaren worden wij (Pro-linQ) steeds vaker ingezet op duurzame energie projecten zoals wind- en zonneparken:

Voor meer info, klik op de onderstaande link: