Waterbodemsanering Ringvaart-Oost Amsterdam

Plaats - Amsterdam
Werkzaamheden - Multibeammetingen
Opdrachtgever - De Heer Land en Water

Bron: site Gemeente Amsterdam
Van 4 januari tot eind februari 2021 gaat aannemer De Heer land en water de waterbodem tussen de Linnaeusstraat en het Stadsloket opschonen. Dit gebeurt naar aanleiding van onderzoeken waaruit blijkt dat dit deel van de waterbodem vervuild is. De wijk Oostpoort is gebouwd op grond van het voormalige Oostergasfabriekterrein. De gasfabriek die daar stond heeft van 1887 tot en met 1923 kolengas gemaakt. Hierdoor is de bodem vervuild geraakt. De landbodem is voor de bouw van de wijk gesaneerd, nu wordt de waterbodem aangepakt.
Uit recent onderzoek van Waternet blijkt dat de waterbodem tussen de Linnaeusstraat en het Stadsloket verontreinigd is met teer- en olieachtige stoffen. De waterbodem richting de Spoorweg is minder verontreinigd. Daar is de gemiddelde kwaliteit van de waterbodem hetzelfde als in de rest van Amsterdam, waar ook geen sanering noodzakelijk is.

Tijdens de werkzaamheden wordt het deel van de waterbodem, waarin teer- en olieachtige vervuiling zit, grotendeels verwijderd. Daarna wordt het overige deel afgedekt. De afdeklaag bestaat uit een gevlochten mat met daartussen een adsorberend materiaal waarin eventueel achtergebleven vervuiling wordt opgenomen en daardoor veilig blijft liggen.

Pro-linQ ingenieurs heeft, na de sanering, de uitmeting (multibeam meting) verzorgd.
Onze surveyboot SIRIUS is ter plaatse middels een kraan in het water gehesen. De bruggen zijn te laag qua doorvaarthoogte. Voor het meten van het naastgelegen water moest de Sirius weer op de trailer gehesen worden, waarna we voorbij de brug konden rijden. Vervolgens weer een hijs met de kraan, etc.